Vårt arbeid

Her finner du alt vårt arbeid og alt andre skriver om oss. Vi jobber kontinuerlig med å produsere nytt innhold, blant annet notater, høringsinnspill, kronikker og debattinnlegg.

03

Medieomtale

03

Medieomtale

Handlingsregelen som kan redde norsk bistand

Først publisert:
Morgenbladet
|
7.3.2024

Generalsekretæren i Redd Barna svarer på kritikken av norsk bistandspolitikk ytret av daglig leder Eirik Mofoss i et intervju i Morgenbladet 1.mars.

Norsk bistand lar seg ikke forsvare

Først publisert:
Morgenbladet
|
1.3.2024

Intervju med daglig leder Eirik Mofoss. "Makta bryr seg visst ikke om fakta, konstanterer Eirik Mofoss. Han har i frustrasjon sluttet i jobben sin som fagdirektør i Norad og tar nå et kraftig oppgjør med norsk bistandspolitikk."

Seniorrådgiver Sigrid Bralie på Radio Mørch

Først publisert:
NRK Radio
|
29.2.2024

Erlend Mørch snakker med molekylærbiologen Sigrid Bralie om alt CRISPR kan gjøre: designbabyer, bio-våpen og kentaurer. Denne episoden er nominert til Prix Radio (radiobransjens prisutdeling) i kategorien Årets beste fakta!

Politikk på en ny måte!

Først publisert:
Tendens
|
12.2.2024

Aksel Braanen Sterri mener at dagens politikk har en rekke blindflekker. Løsningen var å opprette et senter for langsiktig politikk. Intervju med fagsjef Aksel Braanen Sterri.

Hvem kan vi stole på?

Først publisert:
E24
|
3.2.2024

Torbjørn Røe Isaksen skriver om trusler fra kunstig intelligens og viser til vårt notat "Kunstig intelligens: en systematisk oversikt over risikobildet" for en oversikt over ulike typer trusler: strukturelle problemer, misbruksrisiko og ulykkesrisiko.

Hvordan bremse kunstig intelligens?

Først publisert:
Vågale Vyer
|
27.1.2024

Kunstig intelligens (KI) kan ha en positiv effekt på mange samfunnsområder, fra undervisning, arbeidsliv, transport og medisin. Samtidig er KI også en stor risiko for oss mennesker. Ondsinnede aktører kan misbruke teknologien, det er en risiko for uhell, og teknologien kan få en rekke uheldige konsekvenser, som for eksempel arbeidsledighet i stor skala. Hvordan kan vi bidra til å redusere risikoen og samtidig utnytte potensialet som KI har? Intervju med rådgiver Jacob Wulff Wold

Skatt på dyrs lidelse

Først publisert:
Vågale Vyer
|
12.1.2024

Det er estimert at mer enn 80 milliarder gårdsdyr blir avlet frem og slaktet hvert eneste år på verdensbasis. Mange av disse opplever så mye lidelse at enkelte mener det ville vært bedre om de aldri hadde trengt å eksistere. Samtidig vil mange av oss fortsette å spise kjøtt. Kan det å skattlegge dyrs lidelse forbedre situasjonen? Intervju med fagsjef Aksel Braanen Sterri

NHO vil doble bruken av kunstig intelligens – rådgiver advarer mot sikkerhetsrisiko

Først publisert:
Altinget
|
9.1.2024

Omtrent én fjerdedel av norske bedrifter bruker kunstig intelligens i dag. I løpet av de neste to årene vil NHO at det skal bli dobbelt så mange, og inviterer til digitalt krafttak. Tenketank understreker at sikkerhetstiltak må på plass først, og peker blant annet på misbruksrisiko og ulykkesrisiko.

Aksel Braanen Sterri om fremtidige generasjoner og William MacAskill

Først publisert:
Podkasten Ideer
|
1.12.2023

Hvor mye vekt skal vi legge på interessene til fremtidige generasjoner? Hvor redde skal vi være for kunstig intelligens? Og hvem er denne unge William Macaskill fra Oxford som vil redde verden? I denne episoden snakker Aksel Braanen Sterri med Hilde Nagell om boken "What we owe the future" (2022).

Menneskehetens skjebne ligger i våre hender

Først publisert:
Minerva
|
20.11.2023

Få mennesker vil noensinne ha så mye innflytelse på fremtiden som vi som lever i dag, mener moralfilosofen William MacAskill. Men politikken inneholder institusjonelle hindringer for å tenke langsiktig