Kronikk

Klimameldingen er sjokkerende svak

Først publisert i:

Regjeringens nye klimamelding er et alvorlig tilbakeslag for Norges klimaarbeid. Den er nærmest blottet for nye tiltak og innebærer i praksis en svekkelse av klimamålene. 

Last ned

KI-generert illustrasjon fra Sora

Hovedmomenter

1

2

3

4

Innhold

I stedet for å forsterke innsatsen, velger regjeringen å lene seg på eksisterende politikk og kvotekjøp – stikk i strid med Parisavtalens krav om økte ambisjoner.

Stortinget må nå ta ansvar der regjeringen svikter, og sørge for at Norge setter et nasjonalt utslippsmål på 60 prosent. Ikke fordi mål er det viktigste, men fordi vi trenger tiltak for å omstille norsk økonomi. Regjeringen satser på ufornuftig strategi, ved å la andre land høste gevinstene av omstillingen.

For å kutte 60 prosent innen 2035 må Norges utslipp ned til ca. 20 millioner tonn CO₂. Med dagens politikk havner vi på 27 millioner tonn – et gap på 7 millioner tonn. Selv et svakere mål på 55 prosent (23 millioner tonn) innebærer fortsatt 4 millioner tonn som må kuttes.

Det vil være fullt mulig å få til, og en del av tiltakene vil koste mindre å gjennomføre i Norge enn ved kvotekjøp. 

Problemet er at klimameldingen ikke foreslår nye virkemidler for å tette dette gapet. Ministeren sier tiltakene «må utredes og besluttes senere». Det er som å si at man skal løpe maraton, men ikke har tenkt å trene.

I stedet foreslås kvotekjøp – til en pris på opptil 21 milliarder kroner. Dette er dyrere enn rekke innenlandske tiltak, og det gir ikke norske bedrifter noen gevinster i form av teknologiutvikling eller fremtidige arbeidsplasser. Tiden for å outsource utslippskutt er forbi – innen 2050 skal Norge være et lavutslippssamfunn. Heller enn å gjøre jobben nå, overlater klimaministeren den jobben til noen andre. 

Vi anbefaler:

  • Vedta et nasjonalt utslippsmål på 60 prosent
  • Prioriter utslippskutt med lav tiltakskostnad
  • Unngå dyre og unødvendige kvotekjøp
  • Øk CO2-avgiften ytterligere enn det som er planlagtt
  • Doble klimakravet i CO₂-kompensasjonsordningen (60–100 % etter 2030)
  • Bruk avgiftsprovenyet til sosial og økonomisk omfordeling

Last ned