Under overflaten: Dyrevelferdskrisen i oppdrettsnæringen
Hovedmomenter
SAMMENDRAG
Oppdrettsnæringen er Norgeshistoriens største dyrevelferdskrise. Hvis du teller antall dyr, står oppdrettslaksen for hele 92,5 prosent av alle norske produksjonsdyr. Norge står alene for over halvparten av verdens totale produksjon av oppdrettslaks og har derfor et særskilt ansvar for verdens laksevelferd.
I 2023 døde rundt 200 millioner laks før slakt. Det er altså flere individer enn det finnes blant alle andre arter i norsk matproduksjon. Bak tallene ligger mye smerte, sykdom og dårlige leveforhold. Vanlige dødsårsaker inkluderer vintersår, hjertesvikt og gjellelidelser. Måten vi behandler fisk på i dag står i skarp kontrast til Norges lange tradisjon for vern av dyr og bred politisk enighet om at dyrevelferd er viktig.
Tilstanden i oppdrettsnæringen er velkjent. Myndighetene har fått kritikk fra Riksrevisjonen for manglende tiltak og dårlig oppfølging av dyrevelferden i havbruksnæringen. Både næringsliv og politikere erkjenner behovet for forbedring. En ny undersøkelse viser at 37 % av nordmenn har blitt mer negative til oppdrettslaks grunnet etiske og miljømessige hensyn.
Likevel gjøres det for lite. Næringen jobber med å styrke dyrevelferden, men utfordringene er fortsatt betydelige. Politikerne har ikke tatt tilstrekkelig grep for å få skikk på en næring som står for vår største dyrevelferdskrise noensinne. Vi må snarest forbedre regelverket og styrke håndhevelsen av det.
For å bedre forholdene for dyr i Norge foreslår vi fem tiltak:
- Forby rensefisk og skålding som behandling av lakselus. Både bruk av rensefisk og termisk avlusning påfører fisken enorme lidelser. Det er uholdbart og må stoppe med en gang.
- Myndighetene må stanse produksjon om dødeligheten er for høy. Om dødeligheten blant oppdrettslaksen overstiger «bærekraftige nivåer» bør myndighetene kunne kreve at produksjonen nedskaleres til problemet er håndtert. En løsning er å utvide det eksisterende trafikklyssystemet for bærekraftig havbruk til å inkludere oppdrettslaks.
- Innfør skatt på lidelse i land- og havbruket. Vi bør vri skattesystemet i retning av å straffe oppdrettere med dårlig dyrevelferd og belønne de som behandler fisken godt.
- Tilsynsmyndigheten bør styrkes. Mattilsynet spiller en avgjørende rolle i å håndheve regelverket, men har ikke tilstrekkelige ressurser til å utføre oppdraget sitt. Mattilsynet bør derfor styrkes og nivået på bøter ved brudd på dyrevelferdsloven må økes betraktelig. Det vil sikre at oppdrettsnæringen har et ordentlig økonomisk insentiv til å sikre dyrevelferden.
- Smoltproduksjon bør reguleres strengere. For å sikre god laksevelferd livet ut må vi ha mindre intensiv smoltproduksjon.
Last ned notatet under.